Lynn Avenue – A Renovation and Extension of a Semi-Detached House

Lynn Avenue is a renovation and extension of a semi-detached house to create a bright modern home with light touch landscaping.

perspective rendered

Key Priorities:

  1. Lots of light.
  2. Lots of space.
  3. Warm/Comfortable.
  4. Social space with nooks.

The development to provide:

  • Open plan kitchen, dining and living room;
  • Flexi-room to be arranged as future bedroom with en suite;
  • Flexible function room to provide future adaptation;
  • Utility room;
  • Three bedrooms;
  • Main bedroom to have ensuite;
  • Family bathroom to be enlarged;

Additional notes: Maximise space and westerly light. Remove hotpress from upstairs. Existing extensions to be rebuilt. Garden to be of low maintenance.

Concept 1Concept 2

Conceptual ideas

The existing family dwelling is of typical housing stock and over the years has many extensions of poor quality added. The remodel of the house will modernise the structure and extend the life of the dwelling as the family home.

In terms of the project brief, the concept design has evolved around the following concepts:

  1. The Spatial Response The design endevours to provide the brief in a concise plan that opens up the house maximising space and light. Cosy nooks have been designed to compliment the open plan arrangement and are located to avail of the stove and views into the courtyard garden. Upstairs the main bathroom has been enlarged to become more usuable and comfortable. An ensuite has been added to the main bedroom.
  2. The Landscape Response The design has two garden types, a courtyard and an open garden. Both of which are crisply detailed and will be of low maintenance. The garden arrangements give the house a dual-aspect creating lovely vistas to and from the house. Flush thresholds provide uninterrupted flow between indoors and outdoors.

Roof Plan

To maximise the potential of the site and the new programme, two primary concepts were developed as outlined in the Development Sketches section. The concepts evolved as the Spatial Response and the Landscape Response.

With specific reference to the site plan the design starts with intertwining the spatial response and the landscape response. As a result, two outdoor spaces have been created with distinct identities. The central courtyard is an intimate space generally hard landscaped with low maintenance planting and surfaces. Introduced oxidised metal screens take inspiration from traditional Mashrabiya screens. The use of oxidised metal as a material is also applied to the key elements of the house and garden design. This gives the house and garden a shared design language as well as complementing existing tones and textures from the surrounding streetscape.

The rear garden extends the sociality of the kitchen, dining and living spaces and promotes outdoor living (when we can) by including a BBQ and seating area. Like the courtyard garden, materials and planting are of low maintenance with limited high maintenance grass areas. The garden shed and BBQ area forms a ‘rear elevation’ to provide privacy from passing trains.

Ground Floor Plan

First Floor Plan

The Spatial Response explores the best place and arrangement for the remodelled home. Key to achieving a light-filled space, the new programme extends into the garden (replacing the existing poor-quality extension) and to the west boundary. Doing this allows for maximum westerly sun penetration as well as creating a dual-aspect for the open-plan space focused on the garden spaces. The spatial arrangement also respects the right to light of adjoining neighbours.

Other spatial functions on the ground floor plan include an office / library looking into the central courtyard and a generous utility with visitor WC. There is also a conversation nook where the old dining table used to be and central to this space is the stove. Again, this space looks into the central courtyard but also looks out to the rear garden past the kitchen.

In terms of future adaptation, the sitting room could be converted into a downstairs bedroom and the current visitor WC can be extended to serve as the ensuite to the bedroom with minor disturbance to spaces and services.

Upstairs, minor interventions are used to maximum effect. The main bedroom is given priority of all other bedrooms and now includes a new ensuite. The family bathroom is increased in size to improve functionality and is brought up to a modern standard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *