Perspective 1

 

Perspective 3b

Three Elements

During the concept design process Cloncullen Residence Ground Floorthere were three main elements that were considered.

The old, the new, and the gardens.

Starting with the gardens as they are the first element you will see as you approach the entrance of the house.

The courtyards have been kept, all be it they have been adjusted to create a designated parking area, garden, secrete garden and a walled garden. All included in these outdoor spaces is a sunken patio and ofcourse the entrance court.

The entrance court is designed to focus visitors to the main entrance. It is adjacent to the parking area to create a practical transition from the car to the house.

The gardens are designed to
maximise solar gains for not only outdoor activities but also to
provide a clear line for sun to shine into the living spaces.

The walled garden provides a
sheltered outdoor space directly off the living room’s main source of
daylight but it also screens the sheds to the side and rear of the site.

Ground Floor
Moving on to the old, the existing main structures are maintained apart from the kitchen extension.

Cloncullen Residence First FloorCloncullen Residence Site PlanThe old sheds to the north west of the site which are attached to the main house will be partially demolished to allow light to flood the living room. This is the location of the new walled gardens.

From the ground floor plan you can see that you will be entering your new home via the extended block to reach the entrance hall. This is a linear block that provides central access to the individual spaces.

As you walk in your front door, you turn right and are greeted by a glazed panel door at the end of the hall. This door frames the rural landscape that makes up the farm.

Off this you have the bathroom and generous utility which can double up as a mudroom for those entering from the farmyard.

The living area is of broken plan design. Spacious kitchen with an island, plenty of storage and a focal point of a range / stove. Off this you have the sitting area and dining all beautifully lit up with natural light by way of lots of southerly glazing.

A closed off living room with its own access to the walled garden and a solid fuel stove is also off the kitchen and enjoys views over the sunken garden. This will be a bright snug room to relax in.

First Floor
Upstairs accommodates four bedrooms with an en-suite off the master. In bedrooms 3 and 4 space is doubled up to act as study areas for homework etc.

Also upstairs are the main bathroom and hot press storage.

The total floor area of restorations is 124msq and the total floor area of extension is 53msq. Total floor area is 177msq approx.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *