Cottage Abbeyshrule rear perspective

Cottage Abbeyshrule – Renovation of a two up two down cottage

Site Layout Out

The site is long and relatively narrow. There is an existing cottage with an extension built on to that within the last 10 – 20 years.

The proposed development was designed so that the owner and visitors can safely turn in off the public road and to park within close proximity to the main entrance.

Also when it is time to leave that there is sufficient space for the car to turn for a safe exit off the property.

The location of the proposed development was determined to maximize solar gains and to provide direct access from the living spaces to the garden and parking areas. Also, the location of the extension is to help settle the development into the site and to prevent the extension from overpowering the existing cottage. Our aim is to maintain the quaint proportions of the old and provide comfortable modern accommodation to the residence.

The scale of the development is sensitive to our aim and is the minimum size that can comfortably accommodate the brief.

Cottage Abbeyshrule ground floor Cottage Abbeyshrule first floorFloor Plans

Once parked you approach from the south, or in other terms, from the back of the house to the main entrance.

Inside you are greeted with a bright, modern kitchen and dining area. To your left, you will notice a semi-closed off living area that incorporates dual aspect windows and a stove to produce efficient heat for the space.

Passing through the hall you have access to the master bedroom, utility, and the main bathroom. This bathroom is doubled up as an en-suite off the master bedroom. Reducing space and expenses. This area of the house is the old cottage.

If we move upstairs and on to the landing you will see two more bedrooms and an upstairs w.c. to service the occupants of the upstairs bedrooms. The two bedrooms are contained entirely within the old cottage.

The landing, stairs and w.c. are incorporated within the proposed development. The intentions are to keep the level of construction

needed on the existing cottage down to a minimum so the majority of the budget can be allocated to the proposed extension.

Total floor area = 112m² (approx.)

Cottage Abbeyshrule front perspective
Client Review

“Having had no previous experience with architects, I didn’t know what to expect, however when I met Ian & Rory I felt at ease in their company & knew we’d work well together. I explained what I was looking for & they listened, delivering a design concept that is practical & sensitive to my budget & the existing house & environment. The lads are professional, creative, honest & straight to the point. I highly recommend them as they deliver on their promise & have a wicked sense of humour to boot. 
Ian & Rory are two of the best & it’s being a privilege to work with them.”

Ian + Rory O'Reilly in Mullingar, Co. Westmeath, IE on Houzz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *