House LH – A modern three bedroom bungalow that mimics an old cottage

 

The Brief 

New build residence with garage and light touch site landscaping.

The development to provide;

  • Open plan living, kitchen and dining area with feature separation.
  • Kitchen to have utility access.
  • Visitor WC. – Three bedrooms.
  • Master suite to have ensuite and walk-in wardrobe.
  • Lots of storage for clothes.

‘Traditional’ design preference throughout with modern detailing. Light and bright kitchen. Enhance site and setting with indigenous planting – modest lawn. Underfloor heating downstairs. Maximise the views to the south.

Project Budget approx. €250,000.

House LH Site PlanThe Site

The House as Farmstead Cluster The design principles and conceptual ideas outlined in the development sketches section start with the siting of the house within the landscape. The site opens out to the rear with panoramic views of the agricultural fields. Approaching to the heart of the house, occupants and guests arrive into a central courtyard which sits against the backdrop of an existing mature hedge and tree line. The natural landscape remains largely unaltered thus allowing the occupant to be emerged and engage with nature. The geometry of the plan is inspired by the collective of family farm buildings and house whereby the forms / shapes appear traditional yet have a contemporary appearance in terms of materials. Equally, the geometry of the plan allows the buildings to shelter the occupants but also to sensitively deal with minimising the visual impact of the house within its setting. The same principles apply in elevation whereby the ‘traditional’ forms appear to be placed in an organic arrangement, typical of a farmstead cluster and are designed to avoid large unsightly elevations. The living, kitchen and dining spaces are orientated to maximise natural light and views. Parking is located to the rear of the house and is discretely screened within the courtyard. All design decisions centre around allowing nature and the landscape to remain interrupted.

 

 

House LH Floor PlanHouse LH House LH renderThe Floor Plan

The proposed dwelling is divided into living and sleeping zones arranged primarily as a single storey dwelling.The open plan kitchen, dining and living spaces make up the great room and are arranged to maximise natural light and views.

The generous kitchen has a large island and is in close proximity to the utility. The living area is part of the great room space but can be separated from the kitchen / dining area as required. The great room has vaulted ceilings to maximise the sense of space. A covered deck off the great room acts as a transition between inside and outside.

The roof above provides solar shading and shelter. The sleeping zone has 3No. bedrooms and a family bathroom. The master suite has a walk-in wardrobe and ensuite. Occupants going to the bedrooms walk down a short corridor which looks into the garden.

In the opposite direction, a vista is set up from this corridor to the entrance hall and to the views opposite. The windows are arranged to frame scenic views but also to utilise solar gains as a free heat source.

Total floor area = 150m² (approx.)

 

 
Ian + Rory O'Reilly in Mullingar, Co. Westmeath, IE on Houzz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *