External Perspective

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Millmount House, an extension to a two storey semi-d

Millmount House is an extension and renovation of an existing two storey semi-detached dwelling.

 

Development sketch 1The Brief

The development to provide:

  • Kitchen remodel.
  • Space for dining.
  • Convert garage for extra space.
  • Utility and downstairs WC.
  • Workspace facing the garden.
  • More storage.
  • Three / four bedrooms.
  • Explore options for ensuite in main bedroom.
  • Main bathroom to have bath.
  • Aesthetic preference for clean lines and contemporary detailing.
  • Enhance site and setting with indigenous planting.
  • Garden storage for lawnmower, BBQ, etc.
  • Patio and seating area off kitchen / dining spaces with flush threshold.
  • Maximise solar gains.
  • Maximise the views to the garden.
  • Project Budget approx. TBC.

 

 

Conceptual Ideas

The existing house and garage form part of a rhythmic streetscape of single storey garages and two storey semi-detached dwellings. The existing house layout is of its time and as a result is outdated in terms of how we like to live today but behind its old-fashioned guise is the great potential to revive as a house for modern living.

As such, our thoughts for the dwelling evolved around the following concepts:

  1. The biggest challenge is to reorganise the spaces according to modern family living;
  2. The transition between inside and outside for the main spaces is blurred with outdoor living promoted;
  3. Spaces arranged according to the sun path and natural body cycle;
  4. Efficient use of space but the sense of space maximised through far-reaching vistas to the garden;
  5. Minimal tweaks to upstairs but to maximum effect.

Development sketch 2 As noted above the existing house and garage form part of a rhythmic streetscape of single storey garages and two storey semi-detached dwellings. As part of the proposals the second key design strategy is how to sensitively integrate the conversion of the existing garage and additional floor area at first floor as part of the design. As such, our thoughts for the garage conversion and street elevation evolved around the following concepts:

  • Using the built form to allow maximum penetration of natural light in the different spaces;
  • The transition between the new and the old (existing) should be sensitive and in keeping with the streetscape;
  • The scale of the new should be sensitive to the overall composition;
  • Proposed materials should be sensitive and in keeping with the streetscape but be contemporary to compliment the visual expression of the new and the old;
  • Proposed fenestration to complement existing fenestration and colours;

 

Floor PlansGround Floor The key design intention is to maximise views to the sunlit garden and to give the kitchen and dining areas a better flow. To do this, it is necessary to rearrange the existing ground floor plan taking in the footprint of the garage. The sketches opposite illustrate quickly how (1) the rearrangement of the kitchen, dining and utility area, (2) the arrangement of the stairs and (3) increasing window/door openings to the garden change completely the house’s connection with the garden as well as improving the sense of space where it’s needed most. Moreover, circulation is improved, interconnecting the kitchen, dining and the garden. The utility with ample storage is now located in the least intrusive part of the house whilst maintainain the important connection with the kitchen. First Floor The internal alterations to the first floor facilitates a decent main bedroom with dressing area and ensuite with the two other bedrooms serviced by the main family bath. The hot press can remain as located currently or can be relocated to have direct access from the landing. Lastly, the interconnecting walls between bedrooms 2 and 3 are reconfigured to provide built-in storage. This also increases the size of bedroom 3.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *