Villa Bell – A Classical Manor House Design

Construction of a new build two storey residence and garage on a green field site.

Classic ArchitectureThe development to provide:

  • Open plan kitchen, dining & living;
  • Separate sitting room;
  • Utility and boot room;
  • Playroom; – Office;
  • Four double bedrooms;
  • One guest bedroom;
  • Main bedroom with en suite and changing area;
  • Family bathroom;
  • Hot Press
  • Garage with gym,
  • plant room,
  • bike storage and garden storage;

Additional notes:

Existing house design to be reconsidered in a classical style.

Kitchen island to seat five people.

Access to attic.

Larder (if possible).

Patio and future covered BBQ area.

Maximise garden space.

 

Conceptual ideas

As mentioned in the project brief section, the planning approved house is to be reconsidered in a classical style. To achieve a true classical design some research and precedent analysis was necessary to achieve the necessary authenticity.

The process started by analysing the ordering systems of two master architects, Andrea Palladio (a Rennaisence architect) and Le Corbusier (a modernist architect trained in classical design). Both architects employ regulating lines and golden section proportions to compose their designs.

The design of the Villa Bell starts with employing the aforementioned regulating lines and ideal proportions when beginning to layout the spaces to meet the project brief. Going a step further the elevational compositions also employ regulating lines and proportions to set out the main features which will be discussed further in a later section. Once the grid is applied to the footprint the dwelling evolved around the following concepts:

  1. Providing the brief in a symmetrical plan and elevation;
  2. Provide the brief over two storeys;
  3. Maximise solar gain

Villa Bell Ground Floor Plan

Villa Bell First Floor Plan

Conceptual ideas

As mentioned above, the elevational compositions also employ regulating lines and proportions to set out the main features which will be discussed further in a later section.

The elevation is composed of squares and golden section rectangles which determine the location of key features.

Villa Bell Elevations

From the elevation regulating line sketch opposite it can be seen how the windows, banding and eaves were located. This gives the elevation a harmonic composition. As with most classical style houses of this ilk, the outbuildings generally were built in stone with a brick soldier course over the windows and doors.

Villa Bell Site Plan

In this instance, it is proposed to face the garage in stone and red brick and to construct the BBQ area in stone also with glass roof overhead. Overall, the house as redesigned commands a strong presence on the site especially when viewed from the road and will make a fine addition to the Ardmore Road streetscape.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *